nederland

Tientallen boten in de problemen door het slechte weer

Door Shari Deira - 14 september 2013

Door het slechte weer zijn zaterdagmiddag tientallen boten in de problemen gekomen op het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren. De Nederlandse Kustwacht heeft alle eenheden ingezet om opvarenden te helpen.

Op het Markermeer waren zaterdag twee zeilwedstrijden aan de gang. ‘Zo’n twintig tot dertig catamarans zijn omgeslagen en moesten rechtgezet en naar de kant gesleept worden,’ zegt een woordvoerder.

Enkele schepen liepen vast op stenen. De meeste boten kwamen er met flinke materiële schade vanaf.

Neus

Twee personen zijn licht onderkoeld geraakt, een derde liep door nog onbekende omstandigheden een gebroken neus op. Hij is door een ambulance die klaarstond in de haven van Volendam, naar het ziekenhuis gebracht

De kustwacht heeft het vooral druk ter hoogte van Hoorn. Het is ‘niet verstandig’ om bij meer dan windkracht 5 nog het water op te gaan. Op het Markermeer was zaterdagmiddag sprake van windkracht 5 tot 7.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.