nederland

Timmermans geeft Tweede Kamer toch geheime informatie Syrië

Door Anne-Marie Spermon - 19 september 2013

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) speelt toch geheime informatie door naar de Tweede Kamer over de gifgasaanval in Syrië. Het kabinet weigerde woensdag nog de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken bij te praten, omdat Kamerleden na een eerdere briefing informatie zouden hebben gelekt.

Donderdagochtend wordt de commissie tijdens een deels besloten briefing ingelicht. Woensdag wees Timmermans een verzoek hiertoe nog resoluut af, omdat volgens hem de eerdere vertrouwelijke briefing van inlichtingendiensten AIVD en MIVD als ‘hoge uitzondering‘ gold.

Bovendien zouden Kamerleden niet zorgvuldig zijn omgegaan met de informatie, en met de media hebben gesproken over vertrouwelijke zaken. Veel Kamerleden reageerden boos en teleurgesteld op de afwijzing.

Overtuigd

De Tweede Kamer vroeg woensdag om een tweede vertrouwelijke inzage in informatie van de inlichtingendiensten over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Het kabinet gaf aan dat ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ was vastgesteld dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad gifgas heeft ingezet tegen zijn eigen volk.

Eerder twijfelde de regering hier nog aan; de Kamer wil een tweede briefing om erachter te komen waarom het kabinet nu wel overtuigd is.

Ontmanteling

Timmermans maakte donderdag ook bekend dat Nederland anderhalf miljoen euro doneert aan het OPCW, de organisatie die toezicht houdt op de eventuele ontmanteling van de Syrische chemische wapens. De Verenigde Staten stelde eerder al twee miljoen hiervoor beschikbaar aan de organisatie.

Volgens Assad zou ontmanteling van alle chemische wapens in Syrië echter ten minste een miljard dollar (ruim 737 miljoen euro) kosten.

Een jaar

De Syrische president refereerde daarmee aan het plan van Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland om alle Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen en te ontmantelen. Het regime in Syrië heeft hiermee ingestemd, waardoor een mogelijke Amerikaanse aanval op het land werd afgewend.

Assad denkt dat een dergelijke vernietigingsoperatie in ieder geval een jaar duurt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.