nederland

Tot 20 jaar cel voor gruwelijke roofmoord op hoogbejaarde vrouw

Door Anne-Marie Spermon - 12 september 2013

Guyla B. en Ladislaoe P, de twee mannen die een jaar geleden een 98-jarige vrouw doodden bij een zeer gewelddadige roofoverval, moeten respectievelijk twintig en achttien jaar de cel in. Zij bewerkten de bejaarde Lies Wetzels-Lindelauf onder meer met een stroomstootwapen.

De celstraffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Talloze botbreuken

Hoewel de Hongaarse Guyla B. als de leider van het agressieve duo wordt gezien, hebben de twee daders zo nauw samengewerkt dat het waarschijnlijk is dat de vrouw door ‘gezamenlijk geweld‘ om het leven is gekomen, zo stelde de rechtbank in Maastricht.

De twee mannen werkten hun slachtoffer tegen de grond met een stroomstootwapen, schopten en sloegen haar en knepen haar keel dicht. Talloze botbreuken en hersenletsel werden de vrouw uiteindelijk fataal.

Per ongeluk

De 46-jarige B. en de 32-jarige P. ontkennen dat ze de vrouw buitensporig hebben mishandeld en reageerden tijdens het proces verbaasd op getoonde foto’s van de mishandelde vrouw. Een van hen gaf toe dat hij het slachtoffer misschien ‘per ongeluk met de voet had bezeerd’.

Gevonden DNA-materiaal maakte hun verklaring volgens de rechter ongeloofwaardig. De twee namen uiteindelijk drie ringen mee uit het huis van Wetzels-Lindelauf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.