nederland

Vader Tristan van der Vlis vond schrift met zelfmoordscenario

Door Shari Deira - 24 september 2013

De vader van Tristan van der Vlis vond in 2006 een rood schriftje van zijn zoon, waarin stond dat hij een eind wilde maken aan zijn leven. Tristan, de dader van het bloedbad in Alphen aan den Rijn, wilde zichzelf om het leven brengen in de schietvereniging waar hij lid van was.

Dat twitteren verschillende journalisten vanuit de rechtbank in Den Haag. Daar heeft dinsdag het voorlopige getuigenverhoor plaats van de vader van Tristan.

Familie

Toen de vader het schrift met de zelfmoordverklaring vond, belde hij 112. In 2006 zou er veel contact zijn geweest tussen de familie en de geestelijke gezondheidszorg. Tristan had hier zelf mee ingestemd.

Verder verklaart de vader dat zijn zoon in 2006 ook vaak naar filmpjes keek over schietpartijen. Als hij zijn zoon vroeg naar de filmpjes, zei Tristan dat de ‘psychologische achtergrond’ van de daders hem interesseerde.

Vergunning

De vader zegt dat hij het ‘niet wenselijk’ vond dat zijn zoon een wapenvergunning kreeg. ‘Hij was psychiatrisch patiënt.’ Bovendien dacht hij ook niet dat zijn zoon ooit een vergunning zou krijgen. ‘Wij gingen ervan uit dat zijn psychiatrisch verleden bekend was bij de politie.’

Hij ging er dan ook niet van uit dat zijn zoon een wapenvergunning zou krijgen. ‘We hebben gezegd: “Die krijg je nooit.” Het is een onmogelijke missie waar je mee bezig bent.’

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in april 2011 kwamen zes personen om het leven en vielen veel gewonden. Twee slachtoffers hopen aan de hand van de verhoren te bekijken of iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die zijn leden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.