nederland

V&D Haarlem nu bewaakt door marechaussee, dreiging nog steeds aanwezig

Door Servaas van der Laan - 25 september 2013

Drie vestigingen van warenhuis V&D in Haarlem zijn op last van de politie gesloten in verband met een dreigement op Twitter. In een tweet wordt gemeld dat bezoekers van de winkel een ‘bloedpartij’ kunnen verwachten.

Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Dodelijk begin

Een account, dat inmiddels door Twitter op verzoek van de politie is verwijderd, meldde woensdag dat zich ‘een incident’ zal voltrekken in het warenhuis.

Het jaarlijkse Prijzencircus zou volgens de onbekende dreiger ‘een dodelijk begin’ krijgen omdat om 11.50 uur een ‘bloedpartij’ zou worden aangericht.

De politie neemt de dreigementen serieus en heeft het gebouw afgezet. Volgens Elseviers misdaadverslaggever Gerlof Leistra bewaken agenten met kogelwerende vesten het gebouw. Ook gaat een aantal omliggende panden uit eigen beweging dicht. Scholieren van het nabij gelegen Stedelijk Gymnasium mogen in de pauze niet naar buiten.

Of de dreigementen verband houden met de aanslagen van moslimfundamentalisten in Nairobi is niet bekend.

Dreigtweets

De politie laat weten onderzoek te doen naar de exacte herkomst van de dreigtweets. Via een ip-adres is het mogelijk om de locatie van een tweet te achterhalen, maar dat is niet eenvoudig.

Omdat Twitter een Amerikaans bedrijf is, heeft de politie toestemming nodig van Amerikaanse justitie om gegevens te kunnen opeisen.

Leiden

In april dit jaar moesten in Leiden alle middelbare en mbo-scholen tijdelijk dicht naar aanleiding van een dreigbericht op een Amerikaans internetforum. De verzender, een 18-jarige oud-scholier uit Leiden, werd uiteindelijk in Costa Rica gevonden en naar Nederland gehaald.

De scholier verklaarde dat een medereiziger het bericht bij wijze van een grap op het forum had geplaatst. De rechter heeft de jongen uiteindelijk onder voorwaarden vrijgelaten.

Gerlof Leistra is in Haarlem bij het  V&D-filiaal. Volg Gerlof Leistra op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.