nederland

Verdachte moordzaak Helmin Wiels pleegt zelfmoord op Curaçao

Door Servaas van der Laan - 07 september 2013

Een verdachte in de moordzaak van de Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft zelfmoord gepleegd. Het lichaam van Luigi F. werd zaterdagmorgen in zijn cel gevonden.

Dat heeft de officier van justitie op het Caraïbische eiland laten weten.

Luigi F. was net overgeplaatst van een zwaarbeveiligde marinekazerne naar een politiecel. Hij wordt verdacht van de moord op Raul Martinez, die op zijn beurt door de politie werd verdacht van de moord op Wiels. Het lijk van Martinez werd in juni gevonden op het eiland. Het lichaam was in stukken gesneden. Het hoofd, de armen en de benen ontbraken. Om zijn identiteit te bevestigen was DNA-onderzoek nodig.

Geen bewijs

Volgens de advocaat van F. had de politie helemaal geen bewijs en zat F. ten onrechte vast. Eind augustus besloot de rechter om F. uit de zwaarbewaakte kazerne te halen.

De verdachte zat meer dan 60 dagen in een marinekazerne en moest volgens de rechter worden vastgehouden in een cel die meer is ingericht voor langdurig verblijf.

Geen bescherming

Minister van Justitie Nelson Navarro zei afgelopen donderdag nog dat is gekozen voor een politicel in de plaats Barber en niet voor de lokale gevangenis, omdat hij daar onvoldoende beschermd zou kunnen worden.

Navarro stelde ook dat het onderzoek naar de moord op Wiels ‘voorspoedig’ verloopt en dat hij verwacht dat de politie binnen afzienbare tijd meer nieuws gaat geven. De politie gaat er vanuit dat Wiels is omgebracht door twee huurmoordenaars, onder wie de vermoorde Raul Martinez.

Liquidatie

Wiels was de leider van Pueblo Soberano, de grootste partij van Curaçao. In mei werd hij geliquideerd op een strand bij Willemstad. De moord zou zijn uitgevoerd door leden van straatbende No Limit Soldiers, uit de wijk Koraal Specht in Willemstad, die huurmoorden uitvoert en die ook in Zoetermeeractief zou zijn.

Het onderzoek van de politie naar de moord op Wiels richt zich vooral op de breuk vorig jaar tussen Wiels en Gerrit Schotte. Oud-premier Schotte kwam in opspraak vanwege banden met een van witwassen verdachte gokbaron uit Sint Maarten en Francesco Corallo, een maffialid uit Sicilië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.