nederland

Vier jaar cel voor per ongeluk doodschieten vriend

Door Tom Reijner - 09 september 2013

Een 19-jarige man uit het Brabantse Oosterhout krijgt vier jaar gevangenisstraf, omdat hij vorig jaar per ongeluk zijn 18-jarige vriend met een vuurwapen doodschoot. De man is veroordeeld voor doodslag.

De rechtbank in Breda ziet weliswaar in dat het een ongeluk was, maar vindt dat de man onverantwoord met het vuurwapen is omgegaan. ‘Onbegrijpelijk,’ zo oordeelt de rechter maandag.

Leeg

De Oosterhouter was in de veronderstelling dat het wapen leeg was, toen hij het tot op een paar meter afstand op het hoofd van het slachtoffer richtte. Hij haalde de trekker over, en raakte zijn vriend in het hoofd, die vrijwel meteen daarna overleed.

De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie. Die oordeelde dat er sprake was van dood door schuld. Dat zou een lagere straf tot gevolg hebben gehad. De 27-jarige eigenaar van het omgebouwde alarmpistool kreeg twee maanden celstraf voor verboden vuurwapenbezit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.