nederland

Vijf jaar geëist voor roven monstrans ‘uit blinde hebzucht’

Door Anne-Marie Spermon - 05 september 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf jaar celstraf tegen de twee mannen die eind januari een monstrans uit het Catharijneconvent in Utrecht stalen. Het OM vraagt om een hoge straf, omdat Rudolf T. en Marco K. uiterst gewelddadig te werk gingen.

Tegen medeverdachte Fadil A. werd vier jaar gevangenisstraf geëist. Een vierde verdachte, Tim K., verschijnt een andere dag voor de rechter.

Trauma

Rudolf T. en Marco K. roofden het kostbare altaarstuk op klaarlichte dag. Zij sloegen zonder omwegen de vitrines van het museum voor religieus erfgoed in en maakten zo de zeer kostbare monstrans buit.

Justitie noemt de roof ‘brutaal’ en vindt de hoge strafeis op zijn plaats, omdat de dieven ‘uit blinde hebzucht’ het stuk stalen en met hun grove gedrag de museumbezoekers hebben getraumatiseerd.

Diamanten

Het altaarstuk werd, samen met drie van de vier verdachten, half februari teruggevonden in een vluchtauto onderweg naar België. De voor 250.000 euro verzekerde monstrans was zwaar gehavend: zelfs na een restauratie en zijn terugkeer naar het museum mist het stuk nog verschillende diamanten.

De verdachten hebben de diefstal nooit toegegeven. Vingerafdrukken en DNA-materiaal wijzen hen echter aan als de rovers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.