nederland

Vleesbedrijven: er zit geen poep in ons vlees

Door Tom Reijner - 04 september 2013

De Centrale Organisatie voor de Vleessector ontkent dat er poep in het door vleesbedrijven verwerkte vlees zit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de naleving van de strenge regels in slachthuizen scherp in de gaten.

Dat zegt voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie woensdag in het Radio 1 Journaal.

Zembla

Het televisieprogramma Zembla stelt in de komende uitzending op donderdag dat op een groot gedeelte van de geslachte dieren in Nederland poepbacteriën, zoals E.coli-bacteriën, zitten. E.coli-bacteriën kunnen buikvliesontsteking veroorzaken. Daardoor bestaat er gevaar voor de volksgezondheid. Volgens keurmeesters is ongeveer 60 procent van de karkassen besmet.

De poep komt op het vlees terecht doordat de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt. De besmette stukken moeten worden weggehaald, maar dat gebeurt niet altijd: om de kosten in de hand te houden wordt gekozen voor wegspoelen of afvegen, en dat is niet voldoende. Sterker, vaak wordt het probleem daarmee verergerd: poepbacteriën verspreiden zich over het vlees.

In het programma wordt ook melding gemaakt van intimidatie van NVWA-keurmeesters in de slachthuizen. Volgens Goebbels komt dat maar zelden voor: ‘Er geldt een zeer strikt beleid in slachthuizen als het gaat om de omgang met keurmeesters.’

Reacties

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is geschrokken van de berichtgeving over de aangetroffen poep. Het CBL wil ‘onmiddellijke openheid’ als blijkt dat regels in slachthuizen niet worden nageleefd en het toezicht faalt.

Ook CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). Dijksma gaf woensdag al aan bij misstanden sneller boetes te willen opleggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.