nederland

Voorwaardelijke celstraf geëist voor hulp bij zelfdoding

Door Shari Deira - 24 september 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 71-jarige man die zijn 99-jarige moeder hielp bij zelfdoding. De man heeft volgens het OM gehandeld uit ‘compassie’ en ‘naastenliefde’.

‘De drijfveer achter zijn handelen was gelegen in zijn opvatting dat hij zijn moeder met haar uitdrukkelijke wens om te sterven niet de steek mocht laten,’ staat in de verklaring.

Hulp

De hoogbejaarde vrouw overleed in de nacht van 7 op 8 juni 2008 in Ermelo. De man gaf toe dat hij zijn moeder heeft geholpen bij zelfdoding in een uitzending van televisieprogramma Netwerk op 8 februari 2010.

Het OM is van mening dat de verdachte door de hulp van zijn moeder een strafbaar feit heeft gepleegd. ‘Hulp bij zelfdoding kan alleen straffeloos als deze hulp is gegeven door een arts.’

Recht

De man heeft het recht in eigen hand genomen. Bij de strafeis benadrukt het OM het belang van wetten en dat deze moeten worden nageleefd. ‘Ook door hen die hun mening niet in alle opzichte in de wet terugvinden.’

De 71-jarige verdachte hielp zijn moeder bij haar laatste wens door haar honderdzestig pillen te geven. Hij geeft aan zich altijd verantwoordelijk te hebben gevoeld voor zijn moeder. ‘Ook in haar laatste fase.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.