nederland

Zeven jaar cel Satudarah-lid voor poging tot doodslag

Door Servaas van der Laan - 11 september 2013

De rechtbank in Zutphen heeft de 41-jarige Semuel de J. veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens poging tot doodslag en verboden wapenbezit. Het lid van motorclub Satudarah schoot vorig jaar een aspirant-lid van de bende neer.

De straf is lager dan de door het Openbaar Ministerie geëiste tien jaar. De rechtbank acht poging tot moord niet bewezen omdat De J. de actie niet van te voren zou hebben bedacht.

Satudarah

De J. schoot in augustus vorig jaar op het aspirant-lid en raakte hem in been en onderlichaam. De rechter ziet ook een kwalijke rol voor de Enschedese afdeling van de motorclub.

Die zou De J. groen licht hebben gegeven om de zaak ‘af te handelen’ maar dan wel ‘zonder hesje aan’. Dit betekent dat er geen link met Satudarah gelegd mocht worden. Maar die link legt de rechtbank dus duidelijk wel. De J. zweeg tijdens het proces over zijn lidmaatschap, maar bekende wel geschoten te hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.