nederland

‘Zorgbestuurder verdiende bijna een ton in een maand’

Door Shari Deira - 14 september 2013

Een instelling voor gehandicaptenzorg heeft in de maand juli een interimbestuurder 95.000 euro betaald voor zijn werk. De vergoeding komt neer op een jaarsalaris van 1,1 miljoen euro.

Uit declaraties die in het bezit zijn van de Volkskrant wordt duidelijk dat de Schijndelse consultant flink heeft verdiend bij Humanitas DMH.

Verdienen

De consultant zegt in de krant dat zijn beloning in lijn is met de wet. Het maximale salaris voor bestuurders in de zorg is volgens de wet 187.000 euro. De interimbestuurder hoeft naar eigen zeggen niet te voldoen aan de norm, omdat hij korter dan een half jaar bij de instelling in dienst zal zijn.

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp bevestigt dat interimbestuurders meer mogen verdienen omdat zij extra kosten maken, bijvoorbeeld voor hun pensioen. ‘Een bedrag dat neerkomt op drie ton per jaar zou dan misschien verdedigbaar zijn. Maar 95.000 euro per maand is wel heel dol, en zeker niet in geest met de wet.’

De consultant zegt overigens dat hij het geld meer dan waard is. Hij heeft sinds zijn komst ‘al voor 1 miljoen aan overbodige kosten kunnen wegsnijden. Ik ben mijn tarief dus nu al ruimschoots waard’. Een assistente die hij heeft meegenomen heeft in dezelfde maand ruim 35.000 euro gedeclareerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.