nederland

Burgemeesters in actie voor legalisering wietteelt

20 december 2013

Burgemeesters van 25 gemeenten willen de druk op het kabinet opvoeren, om alsnog te mogen experimenteren met legale wietteelt. Zij reageren daarmee op de afwijzing van minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie).

De burgemeesters, onder leiding van burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven, willen het kabinet een manifest aanbieden, meldt de Volkskrant vrijdag.

Bijeenkomst

Van Gijzel vindt dat gemeenten de moed niet moeten opgeven, ondanks de afwijzing van Opstelten. Ze moeten gezamenlijk optrekken om de minister op andere gedachten te brengen.

Binnenkort heeft een bijeenkomst plaats voor burgemeesters, en verantwoordelijke wethouders, die voorstellen hebben voor de gereguleerde wietteelt. Die bijeenkomst moet uitmonden in een ‘breed gedragen manifest’ dat wordt aangeboden aan het kabinet.

Behalve de burgemeesters hebben ook partijprominenten als Frits Bolkestein (VVD), Job Cohen (PvdA) en Ab Klink (CDA) hun steun uitgesproken. Gemeenten die meedoen zijn onder meer Enschede, Roermond, Leiden en Rotterdam.

Criminaliteit

Van Gijzel zegt dat lokale bestuurders ‘zeer bezorgd‘ zijn over ‘de gezondheidseffecten van illegaal gekweekte wiet, de veiligheidsaspecten en de enorme politie-inzet die nodig is voor de bestrijding van criminaliteit’.

Volgens Opstelten zal het reguleren van de wietteelt de problemen niet oplossen. De minister zegt dat de illegale manier van hennep telen gewoon door zal gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.