nederland

Advocaat: fraudeurs Ibn Ghaldoun worden dubbel gestraft

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2014

De leerlingen die op de voormalige scholengemeenschap Ibn Ghaldoun examenfraude hebben gepleegd, worden dubbel gestraft. Het ongeldig verklaren van hun examens is al een strafrechtelijke sanctie geweest.

Dat bepleit advocaat Idriss van Straalen die de frauders verdedigt.

Dubbele straf

De raadsman wil dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard omdat dubbel straffen in het strafrecht niet mogelijk is.Van Straalen klaagt bovendien over de snelle zittingsdatum van de zaak.

Hij en zijn collega’s hebben daarom niet genoeg tijd gehad om het verweer van hun cliënten goed voor te bereiden. De advocaten vragen om uitstel zodat zij onder meer nog andere getuigen kunnen horen.

Het OM zegt dat de advocaten vanaf september vorig jaar de tijd hebben gekregen voor de voorbereiding en volgens justitie is die tijd voldoende.

Strafzaak

Ruim acht maanden na de examenfraude op de islamitische school, is maandag op de rechtbank in Rotterdam de strafzaak tegen de verdachten begonnen.

Het OM verdenkt elf jongeren, negen jongens en twee meisjes, van inbraak en betrokkenheid daarbij, of van het verspreiden van de examens.

In totaal zijn in deze zaak 159 mensen als verdachte gehoord. Het College voor Examens wil de schade, naar schatting 100.000 euro, verhalen op de veroordeelden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.