nederland

Amsterdam incasseert 166 miljoen euro aan parkeergeld

Door Anna Vossers - 25 januari 2014

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar meer verdiend dan ooit aan parkeergeld. Automobilisten hebben in 2013 166 miljoen euro betaald om hun auto te parkeren.

Dat schrijft Het Parool. In 2012 werd er 9 miljoen euro minder betaald voor parkeren.

Meer pakkans

De stijging is toe te schrijven aan hogere tarieven voor parkeervergunningen, een groter gebied voor betaald parkeren en meer parkeercontroles. Vorig jaar heeft parkeerbeheerder Cition 25 miljoen controles uitgevoerd, drie keer zoveel als drie jaar eerder. De kans op een bon is voor zwartparkeerders flink toegenomen.

De gemeente Amsterdam zou van plan zijn nog strenger te controleren.

Verkeersmaatregelen

Over de besteding van het parkeergeld ontstond kort geleden beroering in Amsterdam, schrijft Het Parool. PvdA-wethouder Hilhorst, die al in opspraak kwam door de miljoenenblunder van de Amsterdamse belastingdienst, wilde het geld van automobilisten deels gebruiken voor onderwijs, werkgelegenheid en huurhuizen. Normaal gesproken gaat het geld naar een fonds voor onder meer parkeergarages en verkeersmaatregelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.