nederland

CDA pleit voor vernieuwing boetesysteem in het verkeer

Door Shari Deira - 30 januari 2014

Het boetesysteem in Nederland moet drastisch worden aangepakt. Automobilisten zouden bij de eerste overtreding niet meteen een boete moeten krijgen, maar eerst een waarschuwing of een kleine boete. Als ze vaker de fout in gaan, moeten ze harder worden gestraft.

Daarvoor pleit het CDA, meldt De Telegraaf donderdag. ‘Het is eerlijker dan het huidige systeem, waarin iedereen meteen het volle pond krijgt en notoire wegpiraten niet extra worden gestraft,’ zegt Kamerlid Sander de Rouwe.

Gedrag

De Rouwe zegt dat automobilisten het huidige systeem verafschuwen, omdat ze het idee hebben dat het alleen maar is bedoeld om de schatkist te spekken. ‘Nog nooit zijn er zoveel boetes geïnd. Het draagvlak voor deze bekeuringen neemt af.’

Volgens De Rouwe zouden de boetes meer gericht moeten zijn op gedragsverandering. SWOV, het onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid, pleitte eerder al voor een progressief boetestelsel. ‘Er is dan meer sprake van straffen op maat.’

ANWB

Ook bij de ANWB krijgt het plan steun. ‘Voor onze leden is het belangrijk dat een boete begrijpelijk is. Op “even niet opletten” hoort geen zware boete te staan. Gedrag wordt eerder aangepast als het systeem logisch in elkaar zit,’ zegt een woordvoerder.

De ANWB schreef deze week een brief naar het kabinet over de verkeersveiligheid. Het Rijk gebruikt verkeersboetes niet om de veiligheid te vergroten, maar om de schatkist te vullen. De inkomsten uit boetes in het verkeer bedragen ongeveer één miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.