nederland

COA mag medewerker niet ontslaan om relatie met asielzoeker

Door Servaas van der Laan - 31 januari 2014

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) had een woonbegeleider niet mogen ontslaan vanwege diens relatie met een asielzoeker. Het was voor de medewerker niet duidelijk dat hij van het COA geen relatie mocht hebben met een asielzoeker op een andere locatie.

Dat heeft de kantonrechter in Emmen bepaald.

Samenwonen

De woonbegeleider kreeg begin 2011 een relatie met een asielzoeker die in de locatie woonde waar de COA-medewerker was gestationeerd. Een jaar later loopt het contract van de medewerker af bij het COA.

Als vervolgens de opvang van de asielzoeker wordt beëindigt trekt hij in bij de voormalige COA-medewerker. Die laatste treedt vervolgens weer in dienst bij COA.

Ontslag

Wanner zijn locatiemanager er achter komt dat de medewerker een relatie heeft met een voormalige bewoner trekt hij aan de bel. De asielzoeker heeft namelijk geen recht meer op onderdak en het is COA-medewerkers niet toegestaan onderdak te verlenen aan ‘bewoners’ noch een relatie met hen aan te gaan. De medewerker wordt om die reden ontslagen.

Maar volgens de kantonrechter maakt het COA niet duidelijk dat de gedragsregels ook voor ex-bewoners gelden. De COA-medewerker ging pas samenwonen met de asielzoeker toen hij zelf uit dienst was getreden.

Ontslagpremie

Bij terugkeer zou hij al zijn collega’s hebben verteld over de relatie die hij had met de gelukszoeker. De rechtbank vindt het dan ook vreemd dat de leidinggevende als enige niet op de hoogte was.

De kantonrechter oordeelt uiteindelijk dat het COA de medewerker niet had mogen ontslaan en dwingt de asielzoekersorganisatie het salaris van de man door te betalen tot het einde van diens contract in april 2014.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.