nederland

‘Diplomaten in Nederland pleegden 85 misdrijven’

Door Anna Vossers - 25 januari 2014

Zeker 85 keer pleegden sinds 2010 mensen met diplomatieke onschendbaarheid een misdrijf in Nederland. Chinese en Russische diplomaten gingen het vaakst in de fout: voor beide landen werden zes misdrijven geregistreerd.

Dat meldtRTL Nieuws op basis van gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PvdA), vindt dat ‘te veel’ en kondigt bij RTL Nieuws maatregelen aan: verkeersboetes moeten van hem voortaan worden betaald, en bij ernstige misdrijven moet vervolging mogelijk worden.

Verkeersmisdrijven

Van de 85 meldingen betrof ongeveer de helft een verkeersmisdrijf. In tweederde van de gevallen had de schuldige te veel alcohol gedronken. Verder zijn er meerdere gevallen van winkeldiefstal, acht gevallen van huiselijk geweld, vier gevallen van belediging en twee incidenten met particuliere bedienden.

In ruim de helft van de gevallen stuurt het ministerie van Buitenlandse Zaken een brief als er een misdrijf is gemeld. Vier keer heeft het ministerie aan het thuisland van de geprivilegieerde gevraagd of de immuniteit van de betreffende persoon kon worden opgeheven. Negen maal is een ambassadeur ontboden om uitleg te geven.

Naast de genoemde misdrijven zijn er ook nog eens veel diplomaten die onder verkeersboetes uitkomen. Over de eerste tien maanden van 2013 werden 1.163 bonnen niet betaald.

Geprivilegieerden

Wie diplomatieke onschendbaarheid geniet, zoals medewerkers van buitenlandse ambassades of het Internationaal Strafhof, ontloopt strafvervolging bij een misdrijf. In Nederland verblijven 20.000 van dit soort ‘geprivilegieerden’.

De minister erkent dat 85 misdrijven op 20.000 mensen ‘misschien niet schokkend’ is, maar wil de schuldigen wel anders aanpakken dan tot nu toe werd gedaan.

In oktober moest Timmermans nog zijn excuses aanbieden aan Rusland, nadat de Russische diplomaat Dmitri Borodin tot zijn grote woede was gearresteerd voor huiselijk geweld. Hij is inmiddels overgeplaatst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.