nederland

Doekle Terpstra weg als voorzitter Hogeschool Inholland

Door Tom Reijner - 31 januari 2014

Doekle Terpstra vertrekt als bestuursvoorzitter van de Hogeschool Inholland. De instelling komt ‘vanuit de crisis nu in een periode van rust, reinheid en regelmaat’ en heeft daarom een leider nodig die verstand heeft van onderwijs.

‘Ik heb mijn bijdrage geleverd aan het bestrijden van de crisis. Ik gun de school nu een bovenmeester,’ zegt Terpstra vrijdagavond in een reactie op de bekendmaking van zijn aftreden. Het is nog niet bekend wie hem opvolgt, meldt een woordvoerder van Hogeschool Inholland.

Problemen

Terpstra (57) stond sinds eind 2010 aan het roer van Hogeschool Inholland. De opleidingsinstelling had te maken met vele problemen, waaronder ondermaats onderwijs.

Ook had het voormalige bestuur te hoge bedragen gedeclareerd die niets met onderwijs te maken hadden. Terpstra werd drie jaar geleden aangesteld om orde op zaken te stellen. Terpstra zou een jaar blijven, maar zijn contract werd een paar keer verlengd. Volgens de scheidend voorzitter wordt Inholland ‘in toenemende mate weer een normale hogeschool’.

Afscheid

In een afscheidsmail, die in handen is van Spitsnieuws, schrijft Terpstra: ‘In goede samenspraak met de Raad van Toezicht heb ik besloten mijn verbinding met de hogeschool niet te verlengen. Een nieuwe fase van ontwikkeling vraagt ook weer een nieuw en bijpassend voorzitterschap. In de komende maanden zal de Raad van Toezicht daarom op zoek gaan naar mijn opvolger.’

Terpstra was van 1999 tot 2005 voorzitter van de christelijke vakbond CNV. Na zijn vertrek werd hij voorzitter van de HBO-raad. Ook leidde hij de schaatsbond KNSB van 2009 tot vorig jaar. Hij stapte daar op nadat hij flinke kritiek kreeg van schaatser Sven Kramer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.