nederland

Moordverdachte na vijftien jaar opgepakt door Facebook-profiel

Door Servaas van der Laan - 24 januari 2014

De man die ervan wordt verdacht in 1998 de Nederlandse Hester van Nierop in Mexico te hebben vermoord, is opgespoord. De Mexicaan liep tegen de lamp toen hij een Facebook-profiel van zichzelf had aangemaakt.

Dat bevestigen het ministerie van Buitenlandse Zaken en Arsène van Nierop, de moeder van het slachtoffer vrijdag.

Facebook

De Mexicaan, die Roberto Flores of Pedro Padilla Flores heet, werd door de Mexicaanse politie getraceerd toen hij op Facebook ging. Hij bleek in de Amerikaanse staat Mississippi vast te zitten voor een kleine drugsdeal. Omdat hij illegaal was in Amerika, is hij aan Mexico uitgeleverd.

‘Ik wist dat hij om 18 uur Nederlandse tijd de grens overgezet zou worden. Om 18.12 uur belde de Nederlandse politie dat het was gebeurd. Top. De vlag gaat uit. Hier gaan we een glas op drinken,’ zegt de moeder van de zevenentwintigjarige vrouw die in 1998 in Mexico om het leven kwam.

Schuld

Arsène van Nierop twijfelt niet over de schuld van de opgepakte verdachte. ‘Hij heeft een tatoeage op zijn arm en een gehavend oor. Hij was gespierd, een bodybuilder. En zijn foto lijkt heel erg op de compositietekening. Hij voldoet aan alle eisen, het kan bijna niet anders dan dat hij de moordenaar van mijn dochter is,’ zegt ze. De vrouw erkent dat ze er niet meer op had gerekend dat hij gepakt zou worden.

De pas afgestudeerde architecte Hester van Nierop was in september 1998 in Midden-Amerika bezig met een reis om lokale architectuur te bestuderen en om een stageplaats te zoeken.

Op 19 september werd ze verkracht en om het leven gebracht in een hotelkamer in de Mexicaanse stad Ciudad Juarez. Haar lichaam lag onder het bed. Ze bleek gewurgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.