nederland

Nucleaire top in Den Haag: maatregelen en cijfers

Door Shari Deira - 27 januari 2014

De Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart in Den Haag wordt de grootste top die Nederland ooit heeft georganiseerd. Om de veiligheid van alle hoogwaardigheidsbekleders te garanderen, wordt groots uitgepakt.

Wat zijn de cijfers en de belangrijkste maatregelen? Hieronder volgt een overzicht.

– Op de nucleaire top komen 58 wereldleiders, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten.
– Rijkswaterstaat adviseert iedereen om op 24 en 25 maart niet naar dit deel van de Randstad te komen. Moet u toch op deze dagen in Den Haag, Schiphol en omgeving zijn? Reis dan buiten de spits en kies het liefst voor het openbaar vervoer.
– Tijdens de top wordt er vier keer zoveel politie ingezet als bij de Troonswisseling op 30 april. Agenten zullen vooral zichtbaar zijn op de weg om delegatieleden door het verkeer te loodsen.

Maatregelen op de weg

– De snelweg van Schiphol naar Den Haag gaat rond de top geheel of gedeeltelijk dicht. De A5 wordt helemaal afgesloten. Op de A4 zijn een paar rijstroken dicht tussen de knooppunten Badhoevedorp en Burgerveen.
Van Burgerveen tot Den Haag (A44 en N44) is de weg in één richting afgesloten. De N14 en de N440 bij Den Haag gaan helemaal dicht. De beperkingen gelden van 23 maart 16.00 uur tot 24 maart 15.00 uur en van 25 maart 13.00 uur tot 26 maart 05.00 uur.
– De afsluitingen gelden alleen in de richting van Schiphol naar Den Haag. De hoge gasten komen via die route aan. Na de top vertrekken ze over hetzelfde wegdeel, in feite tegen de rijrichting in over een lege weg.
– De weg van Leiden naar Noordwijk (N206) is helemaal dicht tot Katwijk en daarna gedeeltelijk dicht, voor wereldleiders die aan de kust willen overnachten.
– Verkeer tussen Amsterdam en Den Haag kan omgeleid worden via Utrecht. Om opstoppingen daar te voorkomen, moet het verkeer tussen het noordoosten en de Randstad misschien om de Domstad heen. Ze worden dan omgeleid via Apeldoorn en Arnhem.

Ook voor de lucht- en zeevaart gelden beperkingen

– Recreatieve luchtvaart is in de wijde omgeving van de Randstad niet mogelijk.
– Er staan vliegtuigen en helikopters klaar voor eventuele onderscheppingen en op een aantal locaties langs de kust wordt een luchtverdedigingssysteem opgezet.
– De Polderbaan op Schiphol wordt gebruikt voor het parkeren van vliegtuigen waarmee wereldleiders en delegatieleden aankomen.
– De Noordzee is gedurende de top zoveel mogelijk vrij. De haven van Scheveningen blijft bereikbaar en vanaf 1 kilometer uit de kust heeft de scheepvaart normale doorgang.
– Tussen Monster en Zandvoort geldt een beveiligd zeegebied. Dat betekent dat alle schepen hun naam, lading en eigenaar moeten bekendmaken.
– Het scheepvaartverkeer voor de kust van Scheveningen en Noordwijk wordt gemonitord door marine- en politieschepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.