nederland

Problemen door sneeuwval, waarschuwing extreem weer

Door Tom Reijner - 26 januari 2014

Voor de eerste keer in deze tot dusver zachte winter heeft het in Nederland gesneeuwd. Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag leidden sneeuwbuien in het noordoosten tot ongelukken op de weg.

Bij Kolham, een dorp in de Groningse gemeente Slochteren, raakte een auto van de A7 en gleed de sloot in. De inzittenden bleven ongedeerd. Ook bij andere glijpartijen raakten inzittenden voor zover bekend niet gewond. Weggebruikers moesten langzamer rijden doordat het wegdek bedekt was een laagje sneeuw.

Code geel

Op sommige plekken is vijf centimeter sneeuw gemeten, zoals in het Groningse Appingedam. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland was vanwege de voorspelde sneeuw code geel, de waarschuwing van het KNMI voor gevaarlijk weer, van kracht.

Het KNMI heeft zondag een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor Groningen, Friesland en Drenthe. Het kan in die provincies verraderlijk glad zijn door ijzel. Later vandaag zal het opnieuw gaan sneeuwen, is de verwachting.

Dakpannen

Lokaal kan meer dan vijf centimeter vallen. Het veld van de Groningse Euroborg, waar FC Groningen zondag tegen FC Twente speelt, moet sneeuwvrij worden gemaakt.

Andere provincies hadden zaterdagavond geen last van gladheid, maar wel van noodweer. In Zeeland, waar de temperatuur in de loop van de avond steeg naar 7 graden, zorgden zware windstoten ervoor dat in bijvoorbeeld Middelburg pannen van daken werden gerukt. De brandweer was op verschillende plekken bezig met het rapen van dakpannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.