nederland

Ruim 800 examens ongeldig na examenfraude ROC Amsterdam

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2014

Bij het ROC Amsterdam zijn gestolen examens te koop aangeboden via sms en whatsapp. Op locatie mbo College Zuid zullen 825 examens opnieuw moeten worden afgelegd.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Onderwijsinspectie na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Examen opnieuw

Minstens vierhonderd leerlingen van de opleiding Juridische Dienstverlening op mbo College Zuid zullen examens die zij begin deze maand aflegden, opnieuw moeten doen.

De school kreeg een anonieme tip over mogelijke fraude. ‘We hebben vervolgens naar de uitslagen van de examens gekeken. De cijfers lagen zodanig boven het gemiddelde, dat fraude werd bevestigd’, verklaart een woordvoerder van de school in De Telegraaf. Een speciaal recherchebureau gaat de komende weken medewerkers, docenten en leerlingen op het ROC ondervragen. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen betrokken zijn bij de fraude. De studenten zullen woensdag en donderdag de examens opnieuw moeten maken.

Ibn Ghaldoun

Het nieuws over een nieuwe grote fraude komt in de week waarin de rechtszaak tegen de elf verdachten van de examenfraude op de islamitische school IBN Ghaldoun is begonnen.

Het Openbaar Ministerie heeft in die zaak honderden leerlingen opgespoord die gestolen examens in het bezit hadden. Het IBN Ghaldoun heeft de deuren intussen moeten sluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.