nederland

Schedelresten van 9.600 jaar oud gevonden op Maasvlakte

Door Nadia Stolk - 24 januari 2014

Op het strand van de Tweede Maasvlakte heeft een wandelaar uit Oostvoorne een menselijk schedelfragment gevonden van 9.600 jaar oud. Dit is de oudste ontdekking van een Homo sapiens ooit in Nederland.

Dat maakte de het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag bekend. Uit skeletonderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat het gaat om een fragment uit de rechterzijkant van de schedel, tussen het oog en het oor.

Oud

De Universiteit van Groningen heeft vastgesteld dat het fragment afkomstig is van een volwassen mens uit de steentijd. Het stukje bot lag op de zeebodem, maar kwam naar boven door opgespoten zand, dat voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte is gebruikt.

Dit is niet de eerste keer dat er prehistorische ontdekkingen zijn gedaan op die locatie. Er werden bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte al tal van vondsten gedaan, waaronder vuurstenen, visgraten en een verbrand bot.

Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betekent dit dat er 9.600 jaar geleden mensen leefden in het Westen van Nederland. Door een verschuiving van de kustlijn ligt het oude jachtkamp nu onderwater.

App

Havenbedrijf Rotterdam, de Rotterdamse archeologische dienst (BOOR) en het Natuurhistorisch Museum hebben gezamenlijk de webapplicatie ‘oervondst-checker’ ontwikkeld. Hiermee kunnen strandjutters fossielen van het Maasvlaktestrand laten dateren en determineren.

De vinders ontvangen direct na de melding een bericht met een indicatie van de mogelijke leeftijd van hun vondst. Met de foto wordt ook de locatie van de meegestuurd, die te herleiden is naar de vindplaats van de schedelresten in de Noordzee.

Morgen zal de expositie Beleef het verleden in informatiecentrum FutureLand de vondsten, die bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte zijn gedaan, tentoonstellen. Ook nieuwe ontdekkingen zullen hier te zien zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.