nederland

Steeds meer Nederlanders komen in opstand tegen windmolens

Door Servaas van der Laan - 24 januari 2014

Terwijl het kabinet het aantal windmolens graag wil uitbreiden, zijn steeds meer Nederlanders die dingen meer dan zat. Door heel het land zijn er nu meer dan honderd actiegroepen die proberen te voorkomen dat er nog meer windmolens worden gebouwd.

Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.

Windenergie

Zo laat de gemeente Almere zich er graag op voorstaan te investeren in windenergie. In het Gooimeer moet een nieuw windmolenpark worden gebouwd, maar de bewoners van Huizen zitten daar niet op te wachten. Zij kijken al uit op een windmolenpark en vinden het zo wel voldoende.

De boze burgers hebben zich verenigd in de actiegroep Stop Windmolens Gooimeer. Volgens de actiegroep wil de overheid windmolens van wel 185 meter bouwen. Dat is even hoog als de Rotterdamse Euromast.

Energieakkoord

Terwijl het protest bij de Nederlanders groeit, wil het kabinet juist meer windmolens bouwen. In het Energieakkoord heeft het kabinet afgesproken dat het aandeel duurzame energie tussen 2013 en 2020 van 4 naar 14 procent moet gaan.

Dit moet gebeuren door meer zonnepanelen te laten bouwen maar vooral ook door meer windmolenparken te bouwen.

Die verduurzaming zorgt niet alleen op verzet vanwege de aantasting van het Nederlandse landschap. De plannen zijn ook nog eens ongunstig voor de Nederlandse belastingbetaler.

Lastenverzwaringen

Om alles te kunnen bekostigen, heeft het ministerie van Financiën een nieuwe belasting ingevoerd: de Opslag Duurzame Energie. Die belasting loopt de komende jaren flink op. In 2013 bedroeg ze per huishouden zo’n 9 euro per jaar, in 2018 zal dat 150 euro zijn. Structureel gaat het om een lastenverzwaring van 2,4 miljard euro.

Vermoedelijk zullen de kosten nog veel hoger uitpakken. Een groep wetenschappers waarschuwde het kabinet vorig jaar al dat de aanschaf van nieuwe windmolens niet, zoals het kabinet denkt, 3,7 miljard maar zeker 19 miljard euro zal kosten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.