nederland

‘Uitschakelen verlichting op snelwegen kost juist geld’

Door Shari Deira - 30 januari 2014

Rijkswaterstaat wilde geld besparen door de verlichting op snelwegen vaker uit te zetten. Maar door het handmatig inschakelen van verlichting bij werkzaamheden, is Rijkswaterstaat juist meer geld kwijt.

Het uitzetten van de verlichting blijkt nu een kostenpost te zijn geworden, blijkt uit documenten in handen van het AD.

Aannemer

De opbrengst van het uitschakelen van de verlichting is 600.000 euro per jaar, maar Rijkswaterstaat is 2 miljoen euro kwijt om de verlichting op plekken van werkzaamheden wel aan te laten. Dit moet op veel wegen ter plaatse gebeuren door een aannemer, die hier geld voor vraagt.

Ook bij ongevallen moet de verlichting door een aannemer worden aangezet, zodat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Rijkswaterstaat wil het mogelijk maken om vanuit verkeerscentrales verlichting uit- en aan te schakelen. Daarvoor is dure apparatuur nodig.

Besparen

In mei vorig jaar waarschuwde een ambtenaar al dat het handmatig inschakelen van verlichting meer kost dan het oplevert. Het probleem speelt op ongeveer de helft van de snelwegen waar de verlichting is uitgeschakeld.

Rijkswaterstaat benadrukt tegenover de krant, dat na de aanschaf van nieuwe apparatuur er wel degelijk wordt bespaard met verlichting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.