nederland

Voor het eerst acht paspoorten van Syriëgangers ingehouden

Door Anna Vossers - 28 januari 2014

Van acht geradicaliseerde Nederlandse moslims zijn de paspoorten vervallen verklaard. Ze waren van plan om naar Syrië af te reizen als jihadstrijder, of hadden dat al een keer gedaan.

Voor het eerst is artikel 23 van de paspoortwet toegepast op potentiële Syriëstrijders, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof in het radioprogramma De Ochtend (NCRV). Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is het voor zover bekend sowieso de eerste keer dat het artikel wordt toegepast.

Geen nieuw reisdocument

In artikel 23 staat dat wie gevaarlijke activiteiten in het buitenland onderneemt, en daarom ook voor Nederland een gevaar kan vormen, zijn paspoort kan verliezen. Schoof zegt dat Syriëstrijders bij terugkomst in Nederland een gevaar vormen en daarom onder dat artikel vallen.

Als een paspoort vervallen is verklaard, wordt de eigenaar bij de grens tegengehouden. Daarnaast kan hij geen nieuw exemplaar aanvragen bij de gemeente.

Of de maatregel juridisch standhoudt voor mensen die naar Syrië willen, is nog onzeker. De acht jihadisten kunnen nog bezwaar maken bij de bestuursrechter.

Symbolische werking

Hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme Edwin Bakker (Universiteit Leiden) is ‘erg blij’ met de maatregel vanwege de ‘symbolische werking’ ervan naar deze acht en naar anderen die naar Syrië willen gaan, zegt hij tegen Elsevier.nl.

‘Het is erg belangrijk dat de overheid laat zien dat dat “niet kan”. Ook voor de omgeving van Syriëgangers die hen proberen tegen te houden,’ zegt Bakker.

Bakker plaatst wel kanttekeningen bij de maatregel. Niet alleen is de juridische houdbaarheid ervan onzeker, ook zullen jihadisten er meestal niet door worden afgeschrikt. Zij kunnen nog proberen op een ander paspoort te reizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.