nederland

Alleen tbs voor moeder die zevenjarig zoontje doodde

Door Shari Deira - 17 februari 2014

De 42-jarige Esther van der S. krijgt geen celstraf voor het doden van haar zevenjarige zoontje. Ze krijgt wel tbs opgelegd, omdat ze door een paranoïde stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De maatregel komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM) en het advies van deskundigen van het Pieter Baan Centrum.

Pols

Deskundigen zeggen dat waanideeën de vrouw tot haar daad hebben gebracht. De alleenstaande Van der S.  had het idee dat er een grote groep mensen was, die haar en haar kind wat aan wilden doen.

Ze sneed met een mes de keel en de pols van het kind door. Van der S. probeerde ook zelfmoord te plegen door haar polsen met een aardappelschilmesje door te snijden, maar dat mislukte, bericht Omroep Brabant.

Geweld

Op het moment van de moord woonde Van der S. bij Susan Rose, een opvanghuis voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Van der S. kan zich niet meer precies herinneren wat er is gebeurd.

Het OM zei bij bekendmaking van de eis dat het geen doel op zich is, om Van der S. buiten de samenleving te houden. Ze hoeft niet per se tijdens de hele behandeling in een kliniek te verblijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.