nederland

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau mogelijk samen in ‘Europese gemeente’

Door Tom Reijner - 14 februari 2014

De provincies Brabant en Antwerpen steunen het plan van de Belgische gemeente Baarle-Hertog en de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau om op lange termijn samen te gaan in één Europese gemeente. Op dit moment bestaat een dergelijke gemeente nog niet.

De fusieplannen worden door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en commissaris van de Koning Wim van de Donk (CDA) in een brief aan beide gemeenten ‘zonder enige twijfel bijzonder uitdagend’ genoemd.

Onrust

De gemeenteraad van Baarle-Nassau besloot vorig jaar om te fuseren met de buurgemeenten Alphen-Chaam en Gilze-Rijen. Onder de inwoners van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog – een eeuwenoude Belgische enclave op Nederlands grondgebied – zorgden die plannen voor onrust.

Daarbij liepen de gemoederen soms hoog op. Verschillende actiegroepen probeerden die fusie met de buurgemeenten tegen te houden.

De gouverneur en de commissaris proberen nu de ontstane onrust een beetje te temperen. Ze zeggen dat de enclavesituatie wordt gekoesterd en dat het gebied ‘uniek’ is. Dit voorjaar komt er een gesprek tussen beide gemeenten over het fusieplan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.