nederland

Boze burgers naar Raad van State om duur Haags cultuurpaleis

Door Anna Vossers - 12 februari 2014

Boze Hagenaren en andere tegenstanders van het nog te bouwen ‘cultuurpaleis’ Spuiforum hebben bij de Raad van State protest aangetekend tegen de bouw ervan. Zij hopen dat het 181 miljoen euro kostende project zo genoeg vertraging oploopt om door een nieuw college te worden teruggedraaid.

Dat meldt Guust Baartmans van actiegroep Dooievaar woensdag.

Te duur

De bezwaren komen van leden van de vereniging Vrienden van Den Haag, horecaondernemers, de actiegroep Dooievaar en 52 omwonenden van het Spuiplein. Ze vinden het bouwproject te groot en daarnaast zou er geen duidelijke oplossing zijn voor parkeerproblemen.

Eerder bleek al uit opiniepeilingen dat de meeste Hagenaren niet zitten te wachten op het dure nieuwbouwproject.

Sloop

Voor het ‘cultuurpaleis’ moeten de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden gesloopt. In 2018 wil de gemeente Den Haag het omstreden Spuiforum afhebben en moeten het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium er onderdak krijgen.

De oppositie van Den Haag was erg kritisch over de plannen. Ook binnen de coalitie zorgde de kwestie voor verdeeldheid. In november stemde de gemeenteraad desalniettemin in met de bouw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.