nederland

Britse zware jongens houden zich schuil in Nederland

Door Gerlof Leistra - 13 februari 2014

De Britse en Nederlandse politie en justitie vragen het publiek uit te kijken naar acht Britse criminelen die zich vermoedelijk schuilhouden in Nederland. Hun namen zijn donderdag bekendgemaakt in het kader van de derde versie van het gezamenlijke project Operation Return.

Nederland is al langer een populair onderduikadres voor Britse zware jongens. Sinds 2008 zijn in totaal 128 Britse criminelen opgepakt en uitgeleverd. De meesten werden gezocht voor drugshandel, maar er zaten ook moordenaars, roofovervallers en verkrachters tussen.

Heroïne

‘Ze gaan hier vaak gewoon door met hun zaken,’ zei Hoofd Internationale Operaties Hank Cole van de National Crime Agency vanmorgen tijdens een persconferentie in Nieuwspoort.

‘Ze regelen transporten van cocaïne naar Groot-Brittannië. De markt voor heroïne neemt bij ons af. We zien wel een toename van productie van cannabis en er duiken steeds weer nieuwe chemische drugs op.’

Biertje

Politie en justitie willen weten waar de acht gezochte criminelen wonen, waar ze hun biertje drinken en winkelen, in welke auto ze rijden. Tipgevers aan Crimestoppers blijven anoniem.

De Britse ambassadeur Geoffrey Adams zei vanmorgen blij te zijn met de goede resultaten van de samenwerking. ‘Nederland moet veilig zijn en geen safehaven voor Britse criminelen.’

Leiding

De Nederlandse commissaris Marjolein Smit-Arnold Bik van Nationale Politie zegt dat het bij de gezochte Britten meestal niet gaat om leidinggevenden van grote criminele organisaties.

‘Ze zijn betrokken bij netwerken die zaken met elkaar doen. Maar de mensen die we zoeken zijn ook zeker geen kruimeldieven. Ze zijn vaak bewapend en worden niet voor niets gezocht.’

Volg Gerlof Leistra op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.