nederland

Burgemeester: Benno L. blijft gewoon in Leiden wonen

Door Servaas van der Laan - 21 februari 2014

Ondanks protest van enkele Leidenaren zal pedoseksueel L. gewoon in een seniorenflat in Leiden blijven wonen. De plaatsing van L. is ‘verantwoord’ en vormt geen gevaar voor kinderen in de buurt.

Dat schrijft burgemeester Henk Lenferink (PvdA) van Leiden vrijdag aan de buurtbewoners van L.

L. is wel gebonden aan voorwaarden. Zo mag hij geen contact met kinderen onderhouden en heeft hij verplicht begeleiding nodig indien hij naar buiten wil. Lenferink sprak van een ‘moeilijk besluit’.

Geen gevaar

‘Ik blijf ervan overtuigd dat de huisvesting van L. in Leiden verantwoord is en dat door zijn aanwezigheid de veiligheid niet in het gedrang komt’, schrijft de burgemeester.

Volgens de PvdA’er is ‘opnemen en in contact blijven beter dan buitensluiten en isoleren’. Een groep vrijwilligers zal contact met L. houden en buitenshuis activiteiten met hem ondernemen. Dat is nodig omdat L. volgens Lenferink in een isolement zit. Contact met kinderen is verboden voor L., zo is met reclassering afgesproken.

Gebroken man

De burgemeester zei al eerder dat het slecht gaat met de veroordeelde pedoseksueel. L zou ‘verdrietig’ en ‘bang’ en door alle commotie een ‘gebroken man’ zijn op dit moment.

De afgelopen dagen was het erg onrustig rond het huis van L. Verontruste Leidenaren protesteerden in de straat van L. tegen de komst van de pedoseksueel. Om verdere escalatie te voorkomen heeft de burgemeester een samenscholingsverbod ingesteld in het gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.