nederland

Burgemeester: ouders vroegen om geheimhouding woonplaats Benno L.

Door Tom Reijner - 27 februari 2014

De burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) heeft bewust in zijn eentje besloten de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in zijn stad te laten wonen. Hij heeft geen spijt van het feit dat hij dat besluit alleen heeft genomen.

Dat zei hij donderdagavond tijdens een extra raadsvergadering in Leiden over de huisvesting van L. in zijn stad. ‘Ik wilde de kring zo klein mogelijk houden,’ zei hij. De ouders van de slachtoffertjes van de voormalige zwemleraar hadden hem in een persoonlijk gesprek gevraagd de woonplaats van Benno L. geheim te houden.

Risico

Over de vraag of hij de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen had moeten inlichten, was hij duidelijk:

‘De verbreding van de kring met mensen met deze kennis was niet wenselijk.’ Lenferink gaf aan dat hij er van het begin af wel open over had willen zijn, maar dat hij het risico van ophef te groot achtte.

Lenferink gaf wel toe dat hij een aantal zaken onvoldoende heeft meegewogen. Zo had hij, zegt hij achteraf, onder meer de gemeentesecretaris op de hoogte moeten stellen. ‘En de locoburgemeester, die wellicht bij mijn afwezigheid hiermee geconfronteerd zou worden.’

Onhandigheid

Uiteindelijk lekte het gegeven dat Benno L. in Leiden woonde, toch uit. Volgens de burgemeester kwamen journalisten door een ‘onhandigheid’ achter de verblijfplaats van de pedoseksueel. Welke ‘onhandigheid’ dat precies was, wilde hij niet zeggen. Het was NRC Handelsblad dat de locatie van Benno L. onthulde.

De krant bracht eerder deze maand het nieuws dat L. in Leiden woont, waarna een boze menigte zich bij het huis van L. verzamelde.

Flat

Honderden mensen verzamelden zich vervolgens bij de flat waar L. sinds kort woont, om tegen zijn komst te protesteren met onder meer anti-PvdA-spandoeken. Ze scandeerden onder meer ‘pedo weg, pedo weg’. Een aantal van hen was vermoedelijk helemaal niet uit Leiden afkomstig.

Sommige buurtbewoners toonden overigens begrip voor de komst van Benno L. naar een seniorenflat in hum stad. Dat is in lijn met het standpunt van de burgemeester, die eerder zijn politieke lot verbond aan het gedrag van de veroordeelde pedoseksueel.

Hij benadrukte vanavond nogmaals dat het opnemen in de maatschappij van mensen zoals L. de beste manier is, daarbij verwijzend naar het feit dat de meeste pedoseksuelen die hun straf hebben uitgezeten geruisloos terugkeren in de maatschappij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.