nederland

Defensie gaat hackers opleiden om aanvallen uit te voeren

Door Shari Deira - 14 februari 2014

Zo’n vijftien hackers worden door het Nederlandse leger getraind voor aanvallen op vijandige computers. De nieuwe militairen, die deel uitmaken van een groter cybermacht van zo’n 200 man, moet niet alleen aanvallen kunnen pareren, maar ook zelf kunnen uitvoeren.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei dat tijdens een symposium over cyberdefensie in Breda, meldt de Volkskrant vrijdag.

Vijand

De opleiding van de hackers is de eerste richting offensieve digitale operaties, die ruim anderhalf jaar geleden werden aangekondigd door toenmalig minister Hans Hillen (CDA, Defensie).

Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber, zegt dat het erom gaat dat ‘je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt’. ‘Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.’

In tijden dat er geen missies zijn zullen de militairen worden gestationeerd bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD. Defensie werft ook reservisten met ict-kennis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.