nederland

Duizend misdrijven opgelost dankzij anonieme tips

Door Anna Vossers - 19 februari 2014

Burgers gaven vorig jaar meer anonieme tips door over misdaden bij het Meldpunt Misdaad Anoniem. Mede op basis van deze tips zijn tot nu toe 1.900 verdachten aangehouden, van wie 1.124 in verband met drugsgerelateerde misdrijven.

Stichting M., de organisatie achter de tiplijn, kon 15.700 meldingen doorsturen naar de politie, 5 procent meer dan het jaar ervoor. Ongeveer 1.000 misdrijven werden opgelost met behulp van informatie uit anonieme tips, laat Stichting M. woensdag weten.

Drugs en gokken

Vooral over witwassen, afpersing en crimineel vermogen trokken burgers vaker anoniem aan de bel: 34 procent meer dan in 2012. Er kwamen 110 meldingen binnen over XTC/GHB-laboratoria, een stijging van 49 procent. Dit soort informatie kan helpen bij het ontmaskeren van criminele organisaties.

Ook over illegaal gokken gaven burgers meer anonieme tips: 136, een stijging van 18 procent. Eén tip leidde zelfs tot de arrestatie van 21 verdachten bij een Turks koffiehuis in Amsterdam, dat vervolgens op last van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) werd gesloten.

Stichting M. beheert een meldlijn waar mensen gratis naartoe kunnen bellen met informatie over ernstige misdaden, fraude en integriteit. De stichting hoort niet bij de politie.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.