nederland

Els Borst waarschijnlijk slachtoffer van misdrijf

Door Tom Reijner - 13 februari 2014

Oud-minister Els Borst (81) is naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer geworden van een misdrijf. Dat concluderen politie en justitie donderdag na uitvoerig onderzoek, zowel op het lichaam van Borst als aan de hand van aangetroffen sporen.

Of de dood van de oud-minister moord of doodslag is, moet uit verder onderzoek blijken, zegt hoofdofficier van justitie Johan Bac. ‘We gaan uit van een misdrijf, maar wat er precies is gebeurd weten we nog niet.’ De politie gaat na welke contacten Borst in de laatste maanden van haar leven heeft gehad.

Uit het sectierapport kwam naar voren dat ‘het letsel dat is aangetroffen op het lichaam heeft geleid tot haar dood’, meldde de politie woensdag. Het was vooralsnog niet duidelijk of dit letsel het gevolg was van een ongeluk of misdrijf.

Garage

Borst is maandagavond dood aangetroffen in de garage bij haar huis in Bilthoven, naast een auto. De omgeving werd afgezet om te onderzoeken wat er is gebeurd. Haar lichaam werd gevonden onder ‘verdachte omstandigheden’.

Omdat de oorzaak van het overlijden niet direct kon worden vastgesteld, begon de politie meteen een groot onderzoek. Het lichaam van Borst is in de nacht van maandag op dinsdag overgebracht naar het ziekenhuis.

Vicepremier

Borst werd geboren op 22 maart 1932 in Amsterdam. Zij studeerde geneeskunde en werkte als arts, hoogleraar, directeur van het Universiteitsziekenhuis van Utrecht en als vicevoorzitter van de Gezondheidsraad.

Vanaf de oprichting van D66 in 1968 was zij lid van die partij. Borst was namens D66 vanaf 1994 minister van Volksgezondheid in de kabinetten Paars-I en -II. In het tweede Paarse kabinet was zij tevens vicepremier.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.