nederland

Erasmus Medisch Centrum publiceert alternatief sterftecijfer

Door Tom Reijner - 28 februari 2014

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft alsnog sterftecijfers naar buiten gebracht. Het gaat hierbij niet om het verplichte sterftecijfer, maar om een alternatief.

Het sterftecijfer komt uit op ongeveer 2 procent, schrijft het Erasmus op een speciale site met informatie over de resultaten van het ziekenhuis.

Weigering

Dat is net boven het landelijk gemiddelde van 1,9 procent. Volgens het ziekenhuis geeft dit percentage een relevanter beeld dan de verplichte cijfers.

Het is niet duidelijk hoe het ziekenhuis het alternatieve cijfer berekende. Donderdag werd bekend dat het Erasmus MC een publicatie weigerde, omdat de cijfers geen goed beeld zouden geven van de kwaliteit van de zorg.

Sancties

Ziekenhuizen zijn verplicht om vanaf 1 maart hun sterftecijfer openbaar te maken. Doen zij dat niet, dan volgen sancties van de Nederlandse Zorgautoriteit.

De meeste ziekenhuizen maken hun sterftecijfers al enige jaren openbaar, maar ministers van Gezondheidszorg Edith Schippers (VVD) vond het vorig jaar juni tijd dat alle ziekenhuizen dit gaan doen. ‘De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt. Het is niet meer acceptabel dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers,’ zei de minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.