nederland

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur krijgt drie jaar celstraf

Door Tom Reijner - 11 februari 2014

De rechtbank in Almelo heeft de voormalige neuroloog Ernst Jansen Steur veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de zelfmoord van een van zijn patiënten en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan meerdere patiënten.

Een vrouw beroofde zichzelf van het leven, ‘in paniek na het horen van de diagnose van een dodelijke ziekte’. Volgens de rechtbank heeft de ex-neuroloog een ‘angstaanjagend ziektebeeld voor de patiënt in het leven geroepen’.

Verkeerde diagnose

De ex-neuroloog heeft opzettelijk haar gezondheid benadeeld door een foute diagnose te stellen die, zoals blijkt uit het medisch dossier, op geen enkele wijze is gestaafd, vindt de rechter.

De vrouw kreeg onder meer de diagnose alzheimer te horen. Daarnaast schreef hij zware medicijnen voor. De zaak van Ernst Jansen Steur werd al de grootste medische strafzaak in de geschiedenis genoemd.

Veel patiënten hadden geen psychische klachten voor ze bij de ex-neuroloog kwamen. Maar sinds de verkeerde behandelingen hebben ze bijvoorbeeld geen baan meer, last van angststoornissen, verbroken relaties, moeite met contacten of zijn ze noodgedwongen verhuisd.

Zelfoverschatting

De voormalige neuroloog leed aan een ‘ziekelijke’ vorm van zelfoverschatting, verklaarde hij tegenover de rechtbank begin november vorig jaar.

Zo noemde hij zichzelf zonder reden ‘professor’ en zette hij de naam van zijn moeder (Steur) achter zijn achternaam omdat dat dit deftig klonk. Jansen Steur was verslaafd aan onder meer Dormicum, Nitrazepam en viagra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.