nederland

Ex-neuroloog Jansen Steur in beroep tegen gevangenisstraf

Door Anna Vossers - 24 februari 2014

Voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf. Dat heeft zijn advocaat Frank van Gaal maandag laten weten.

De arts werd twee weken geleden in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis tot een celstraf veroordeeld, omdat hij bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses stelde en onterecht zware medicijnen voorschreef.

In één geval leidde de diagnose van onder meer de ziekte van alzheimer tot zelfmoord bij zijn patiënt, oordeelde de rechter in Almelo. Zij dacht dat zij zou overlijden aan haar ‘ziekten’.

Foute diagnoses

Het was de eerste keer dat een medisch specialist werd veroordeeld vanwege het stellen van verkeerde diagnoses. Het was ook de eerste keer dat een specialist verantwoordelijk werd gehouden voor de zelfmoord van een patiënt.

De voormalige neuroloog leed aan een ‘ziekelijke’ vorm van zelfoverschatting, verklaarde hij tegenover de rechtbank begin november vorig jaar. Zo noemde hij zichzelf zonder reden ‘professor’ en zette hij de naam van zijn moeder (Steur) achter zijn achternaam omdat dat dit deftig klonk. Jansen Steur was verslaafd aan onder meer de slaapmiddelen Dormicum en Nitrazepam.

Geen beroep in tuchtzaak

Het hoger beroep in de zaak bij het Medisch Tuchtcollege heeft Jansen Steur volgens zijn advocaat ingetrokken. Dat bepaalde eind vorig jaar dat hij nooit meer aan de slag mag als dokter.

Nadat hij in 2003 in Enschede werd ontslagen, ging hij onder valse naam werken in verschillende Duitse klinieken in onder meer Heilbronn en Worms. Ook in Duitsland is het Openbaar Ministerie een onderzoek naar hem begonnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.