nederland

Ex-verdachte Schipholbrand krijgt bijna halve ton schadevergoeding

Door Shari Deira - 25 februari 2014

De Libiër Ahmed al-Jeballi, die werd verdacht van de Schipholbrand, krijgt een lagere schadevergoeding dan hij had geëist. Al-Jeballi krijgt 47.880 euro voor de tijd dat hij onrechtmatig heeft vastgezeten.

Het gerechtshof in Den Haag ging niet mee met de hoge eis van de Libiër. Hij eiste ruim 650.000 euro van de Nederlandse staat voor de tijd dat hij in voorlopige hechtenis heeft gezeten.

Deskundigen

De Libiër zat 504 dagen in voorlopige hechtenis en krijgt een vergoeding van 95 euro per dag. De staat moet ook een deel van de kosten betalen, die de voormalige verdachte heeft gemaakt voor het inschakelen van deskundigen.

Al-Jeballi werd in maart vorig jaar vrijgesproken van brandstichting in het cellencomplex op Schiphol. Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot drie jaar cel voor het opzettelijk veroorzaken van de brand die in 2005 uitbrak in het cellencomplex op Schiphol-Oost.

Opzet

De brand, waarbij elf mensen om het leven kwamen, ontstond na het wegschieten van een sigaret door Al-Jeballi. Volgens het gerechtshof was niet vast te stellen dat Al-Jeballi  met opzet heeft gehandeld.

Hoewel de man is vrijgesproken, vindt het Openbaar Ministerie niet dat de voorlopige hechtenis onterecht was. De verdenking was ernstig genoeg om Al-Jeballi vast te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.