nederland

Familie roept ‘gangsterduo’ op zich aan te geven

Door Anna Vossers - 26 februari 2014

Familieleden van het ‘gangsterduo’ Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) roepen hen op zich aan te geven. De twee voortvluchtige criminelen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag ook na een grote zoekactie bij het Groningse Winschoten niet gevonden.

Bij Winschoten werd tevergeefs gezocht na een tip van een getuige. Dinsdag zocht de politie ook al tevergeefs bij het Duits Gronau, even over de grens bij Enschede.

De politie heeft dinsdagavond na de uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht al 35 tips binnengekregen en zoekt nog steeds ‘met man en macht’ naar het vuurwapengevaarlijke stel.

Familie

De adoptie-ouders van de uit Brazilië geadopteerde Van der Ploeg noemen het een ‘drama’ wat hun kind heeft gedaan, schrijft het Algemeen Dagblad. ‘Wat ons kind heeft gedaan is niet goed te praten, maar hij blijft wel onze zoon. We kunnen alleen maar hopen dat hij snel wordt gepakt, om nieuwe slachtoffers te voorkomen en niet in nóg grotere moeilijkheden te komen,’ zegt vader Joeke van der Ploeg, die in het Friese dorp Harkema woont, maar voor zijn eigen veiligheid is ondergedoken.

Ook Rafet Bircan, een oom van Bircan, hoopt dat de twee zo snel mogelijk worden aangehouden.

Gijzeling

Het voortvluchtige duo Van der Ploeg en Bircan zat sinds vrijdag op een naaktcamping in Enschede, waar de twee maandag een man neerschoten en daarna een gezin gijzelden.

Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan pleegden eerder gewelddadige overvallen in Meppel en in Lage Mierde. Slachtoffers werden hierbij gekneveld, bedreigd en ontvoerd.

Opsporingslijst

Van der Ploeg en Bircan zijn op de Nationale Opsporingslijst geplaatst, omdat het duo zeer gevaarlijk is. In vier weken tijd pleegden zij vier misdrijven, waarbij zij steeds vluchtten met een auto. Zij zijn voor het laatst gezien in een blauwe Honda CRV met het kenteken 71-DP-LK.

Op de lijst staan criminelen naar wie de politie dringend op zoek is. De lijst telt nu twaalf personen, van wie Bircan de enige vrouw is.

De politie heeft het duo in december al eens gearresteerd, omdat de twee een reguliere politiecontrole wilden ontlopen. Ze werden toen snel weer vrijgelaten, omdat zij geen straffen hadden die zij nog moesten uitzitten. Destijds werd geen vuurwapen gevonden in hun auto.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.