nederland

Gemeente Amsterdam ‘legaliseert’ verhuur via AirBnB

Door Servaas van der Laan - 14 februari 2014

Inwoners van Amsterdam die hun huis aan toeristen willen verhuren via sites als AirBnB mogen dat weer doen. Ze moeten hun inkomsten wel opgeven bij de Belastingdienst en toeristenbelasting afdragen aan de gemeente Amsterdam.

Dat blijkt uit nieuwe regelgeving die de gemeente Amsterdam online heeft geplaatst.

Particuliere vakantiehuur

Door een nieuwe categorie, de particuliere vakantieverhuur, in het leven te roepen, geeft Amsterdam het fenomeen ‘social traveling’ officieel een plekje in de boeken.

Deze particuliere vorm van verhuur komt in de hoofdstad veel voor vanwege de grote aanwas van toeristen. Voor Amsterdammers is het tijdelijk verhuren van kamers een goede manier om de hoge hypotheek- of huurlasten te drukken.

Voorwaarden

De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden aan de particuliere vakantieverhuur. Zo moet de verhuurder wel officieel ingeschreven staan op het adres en er ook wonen. Er wordt een maximum van vier toeristen gesteld en de verhuur moet incidenteel zijn en dus niet bedrijfsmatig.

Veel hostels en hotels in Amsterdam zijn niet blij met sites als AirBnB omdat ze bang zijn dat particulieren klanten van hen afpakken.

Belasting

Maar een beetje bedrijfsvoering wordt de particuliere verhuur wel, want Amsterdam wil graag een graantje meepikken. De verhuurder moet toeristenbelasting afstaan aan de gemeente en zijn of haar inkomsten opgeven bij de fiscus.

Voor verhuurders die in een Vereniging van Eigenaren (VvE) zitten, wordt de verplichting gesteld dat zij eerst toestemming vragen aan de Vereniging. Eerder verbood een rechter ‘bedrijfsmatige’ verhuur voor particulieren in een VvE.

Voorloper

AirBnB is vanzelfsprekend erg blij met de nieuwe regels. In een reactie zegt de verhuursite dat Amsterdam nu een voorloper is op dit gebied.

‘We hopen dat dit nieuwe beleid en het doordachte proces dat aan de oorsprong lag van de nieuwe regels, steden wereldwijd kunnen inspireren,’ laat de website weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.