nederland

Grenscontroles tijdelijk terug voor nucleaire top Den Haag

Door Shari Deira - 27 februari 2014

Tijdens de nucleaire top in Den Haag wordt de grensbewaking in Nederland tijdelijk opnieuw ingevoerd. De marechaussee en de zeehavenpolitie mogen in de periode van 14 tot 28 maart controles uitvoeren.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Informatie

Het gaat om controles aan de grenzen met België en Duitsland, op de waterwegen en op de luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde.

De controles worden steekproefsgewijs gedaan en op basis van vooraf verzamelde informatie van Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten, buitenlandse autoriteiten en internationale organisaties.

Hulp

Voor controles bij de landsgrenzen in het oosten en zuiden van Nederland, krijgt de politie hulp van de Duitse Bundespolizei en de Belgische Federale Politie.

‘Door de grenscontroles flexibel en informatie gestuurd uit te voeren, wordt getracht het normale verkeer en de reizigers zo min mogelijk te hinderen,’ schrijft Teeven. Deze operatie is voor de marechaussee enorm en vergt de ‘maximale inzet’.

De Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart in het World Forum is de grootste top die Nederland ooit heeft georganiseerd. Er komen 58 wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, naar Den Haag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.