nederland

Grensoverschrijdende misdaad wordt harder aangepakt

Door Tom Reijner - 27 februari 2014

Nederland heeft met Frankrijk en België afgesproken meer samen te werken bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en de aanpak van jihadistische strijders. Ook Duitsland en Groot-Brittannië moeten meer bij de bestrijding van criminaliteit worden betrokken.

Daartoe besloten minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet donderdag tijdens een bijeenkomst in Rotterdam.

Drugs

Het drietal wil de bestrijding van de handel en kweek van hennep opvoeren. Daarnaast willen zij de productie van synthetische drugs als xtc aan banden leggen. Opstelten, Valls en Milquet zetten daarbij vaker in op overleg tussen opsporingsautoriteiten en de afzonderlijke Openbaar Ministeries.

De drie landen willen ook meer vermogen van criminelen afpakken. Hiervoor willen Nederland, België en Frankrijk meer samenwerking met Duitsland, Groot-Brittannië en Europol, de Europese politieorganisatie.

Syrië

Op het gebied van jihadisme moet worden voorkomen dat jihadistische strijders afreizen naar landen als Syrië. Daarnaast willen de drie ministers de toestroom van terugkerende strijders indammen.

Maandag werd bekend dat het aantal Syriëgangers dat terugkeert naar Nederland is toegenomen. Uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat ruim honderd Nederlandse jihadisten naar het Arabische land zijn vertrokken, waarvan er intussen twintig zijn teruggekeerd.

De autoriteiten doen pogingen om potentiële Syriëgangers in Nederland te houden door hen een paspoort te weigeren. De afgelopen maanden gebeurde dat bij tien personen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.