nederland

Henk Bleker en Ab Osterhaus in RvT zeehondencrèche Pieterburen

Door Servaas van der Laan - 17 februari 2014

De crisis bij de zeehondencrèche in Pieterburen lijkt bezworen. De huidige Raad van Toezicht (RvT) wordt vervangen door het trio Ab Osterhaus, Henk Bleker en Ferry van der Kwaak.

De benoeming van de nieuwe Raad van Toezicht hing al een tijdje in de lucht maar werd eerder nog tegengehouden.

Financiële problemen

Eind vorige maand stapte RvT-voorzitter Ton aan de Stegge (58) op vanwege een geschil over de koers van de zeehondencrèche.

Volgens Aan de Stegge is de crèche in de problemen gekomen omdat oprichtster Lenie ’t Hart álle zeehonden wil redden. Dat beleid zou niet alleen tegennatuurlijk, maar ook nog eens financieel nauwelijks haalbaar zijn.

Tijdelijke RvT

Han Franssen volgde Aan de Stegge op als voorzitter van de RvT. Samen met accountant Patrick Laan en oud-televisiepresentator Wibo van der Linde wilde hij de oude koers voortzetten.

Maar afgelopen weekend zegden staf en medewerkers het vertrouwen op in oprichter Lenie ’t Hart. Ze is formeel niet meer verantwoordelijk in Pieterburen maar zou achter de schermen nog wel veel invloed uitoefenen.

Nieuw beleid

De nieuwe RvT steunt voorzitter Niek Huizinga die al diverse wijzigingen heeft doorgevoerd. Zo brengt hij het gebruik van antibiotica terug omdat de zeehonden daar resistent voor worden.

Ook heeft hij het gemiddeld verblijf van de dieren in de crèche verkort van 108 naar 62 dagen. Henk Bleker schreef eerder voor Elsevier een blog over zeehonden en gaswinning. Dat blog lees u hier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.