nederland

Keerpunt: aantal vrouwen dat kiest voor bètastudie blijft stijgen

Door Nadia Stolk - 27 februari 2014

Steeds meer vrouwen kiezen voor een technische studie. In het hbo is een stijging te zien van 20 procent, op de universiteit is zelfs een stijging te zien van 44,9 procent ten opzichte van vijf jaar geleden.

Op het mbo is de toename van vrouwelijke studenten die kiezen voor een technische opleiding minder spectaculair. Daar groeide het aantal vrouwen in de afgelopen jaren met 7 procent. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van het Platform Bèta Techniek.

Populair

Vooral de hbo-opleidingen biologie en medisch laboratoriumonderzoek zijn populair geworden onder vrouwen. In 2012 kozen maar liefst 574 vrouwelijke studenten voor deze opleiding. Vorig jaar waren dat er 786, een stijging van bijna 37 procent.

Op de universiteit zijn het vooral de studies Industrial Design en biomedische technologie die profiteren van de opmars. Het aantal mannen die een technische opleiding volgt, is alsnog hoger dan het aantal vrouwelijke studenten, toch is er een sterkere groei te zien bij de vrouwelijke student.

Imago

Nederland kampt al jaren met een tekort aan opgeleid technisch personeel. Volgens Beatrice Boots, directielid van het platform, waren lessen op de middelbare school voorheen vaak saai en theoretisch. De docenten zijn nu bijgeschoold en geven op een andere manier les. ‘Nu wordt er veel in projecten gewerkt en is natuurkunde een concreet vak, dat is voor meiden aantrekkelijker,’ zegt Boots.

André Henken, faculteitsdirecteur bij Hogeschool Utrecht, zegt dat techniek een ‘beter imago heeft gekregen’. ‘Nu weten studenten dat hier de beter betaalde banen te vinden zijn en dat je er niet altijd vieze handen van krijgt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.