nederland

Leefbaar: jaarlijks maximaal 1.000 Oost-Europeanen naar Rotterdam

Door Servaas van der Laan - 14 februari 2014

Tegen de Europese regels of niet, als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, komen er maximaal 1.000 Oost-Europese werknemers per jaar naar Rotterdam. Driekwart van de Rotterdammers staat achter een quotum voor de zogenoemde Moe-landers.

Partijleider Joost Eerdmans vindt 1.000 Oost-Europeanen per jaar in Rotterdam genoeg. Anders wordt de druk op de oude wijken in de stad te hoog. Dat zijn de wijken waar deze tijdelijke werknemers vaak terecht komen. Volgens Eerdmans wil veruit het grootste deel van de Rotterdammers dat er een stop komt op het aantal Oost-Europeaanse arbeidsmigranten dat naar Rotterdam trekt.

Hard punt

Naar verwachting wordt Leefbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Rotterdam. Andere partijen die met Leefbaar een coalitie willen vormen, zullen zich bij dit standpunt moeten neerleggen, zegt Eerdmans.

‘Dit is voor ons een heel hard punt, onderdeel van de “holy six”, de heilige zes punten die wij in ons programma hebben staan. De probleemspons in sommige wijken is verzadigd. Het staat de mensen daar niet tot aan de lippen, het water is er al overheen.’

Pootjes in de lucht

Volgens campagneleider Ronald Buijt zal de PvdA ‘met de pootjes in de lucht’ gaan liggen, omdat de beperkende maatregel niet mag van Europa. Maar dat vindt Buijt te makkelijk:

‘Je kunt er ook voor vechten en keihard op de deuren in Den Haag en Brussel kloppen dat het nu klaar is. Wij leggen ons gewoonweg niet neer bij nog meer kansarmen naar Rotterdam.’

Registratie

Eerder tikte Brussel Rotterdam al op de vingers vanwege de extra registratie waartoe arbeidsmigranten worden gedwongen. Wie zich niet inschrijft, krijgt geen BSN, waardoor wonen en werken onmogelijk wordt gemaakt.

Volgens de Europese Unie gaat die maatregel in tegen de Europese verdragen die vrijheid van verkeer en arbeid garanderen. Brussel heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aangeraden om erop toe te zien dat Rotterdam zich aan de Europese regels houdt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.