nederland

Meeste Nederlanders willen zelf hun burgemeester kiezen

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2014

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (66 procent) is voorstander van een gekozen burgemeester. Iets minder dan de helft daarvan (44 procent) wil ook zelf de eerste burger kiezen en de gemeenteraad passeren.

Dat schrijft het tijdschrift Binnenlands Bestuur op basis van een onderzoek van I&O Research onder 9.500 Nederlanders.

Fans

De grootste fans van een gekozen burgemeester zijn te vinden bij de partijen PVV (83 procent), 50Plus (79 procent) en de SP (79 procent). Aanhangers van deze partijen zijn ook het meest voorstander van een direct door het volk gekozen burgemeester.

Opvallend is dat bij D66, de partij die het initiatief nam voor de gekozen burgemeester, het animo voor een democratisch gekozen burgemeester iets lager is dan bij bovengenoemde partijen. Toch ziet nog altijd 75 procent van de D66-stemmers het liefst vandaag nog een gekozen burgemeester. Slechts 16 procent van de Nederlandse kiezers ziet helemaal niets in een gekozen burgervader.

Buma

Burgemeesterszoon en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma toonde zich zaterdag in de Volkskrant ook voorstander van een democratische burgemeestersverkiezing. ‘Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen. We willen naar een open verkiezing’, zei Buma. Daarmee is nu ook het CDA voorstander van de gekozen burgemeester en heeft het plan vermoedelijk een tweederde meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer.

In het Regeerakkoord van VVD en PvdA is opgenomen dat de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet moet worden gehaald. D66-Kamerlid Gerard Schouw diende in april 2012 een voorstel in voor deze zogeheten deconstitutionalisering. Voor een grondwetswijziging moet tweederde van de Tweede Kamer zijn goedkeuring geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.