nederland

Meevallertje voor inwoners Lisse door typefout ambtenaar

Door Shari Deira - 13 februari 2014

Inwoners van de gemeente Lisse betalen dankzij de typefout van een ambtenaar dit jaar minder afvalstoffenheffing. In plaats 287,52 euro, betalen de inwoners dit jaar 257,52 euro.

Hoewel het voor de belastingbetalers een fijne meevaller is, kost het de gemeente 200.000 euro. ‘Ik ben erg geschrokken, echt heel vervelend,’ zegt wethouder Cia Kroon (VVD, Financiën) tegen Omroep West.

Begrotingstekort

De gemeente loopt ondanks de fout, geen begrotingstekort op. ‘Voor de afvalstoffenheffing is een reserve. We lopen hierdoor dus geen begrotingstekort op en we hoeven ook niet op andere terreinen te bezuinigen.’

Burgers hoeven ook volgend jaar niet extra te betalen. ‘Er zit nog genoeg in de reservepot,’ zegt Kroon.

De kostbare fout is ook niet meer terug te draaien. ‘Als de tarieven eenmaal zijn vastgesteld, is het niet meer terug te draaien. Na de peildatum is zo’n bedrag een jaar geldig, maar daarna is het niet meer te veranderen.’

Amsterdam

De gemeente Amsterdam maakte eind vorig jaar een financiële blunder van groter formaat. De stad maakte per ongeluk een extreemhoge woonkostenbijdrage over aan 9.000 huishoudens. De blunder kostte de gemeente 1,5 miljoen euro.

Begin dit jaar ging de stad opnieuw de fout in. Duizenden Amsterdammers kregen onterecht kortingspassen en bonnenboekjes waar ze geen recht op hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.