nederland

‘Miljardensubsidie voor omstreden ondernemers windparken’

Door Tom Reijner - 07 februari 2014

Nederland heeft een miljardensubsidie gereserveerd voor een ontwikkelaar van windparken op zee, hoewel over de integriteit van beide directeuren grote twijfels bestaan. Het gaat om het windpark Gemini, dat het grootste van Nederland moet worden.

Dat blijkt uit het boek Windhandel. De ontmaskering van groene hoogvlieger Econcern, geschreven door Siem Eikelenboom en Jorinde Schrijver, dat vrijdag verschijnt.

Subsidie

De gereserveerde subsidie bedraagt 4,4 miljard euro. Het park wordt ontwikkeld door Typhoon, een bedrijf in handen van Dirk Berkhout en Dennis Lange, oud-bestuurders van achtereenvolgens Econcern en dochter Evelop.

Uit het boek blijkt dat over beide bestuurders bij het intussen failliete Econcern twijfels bestaan. Zo zou Berkhout in 2006 en 2007 voor ‘advies- en consultancywerkzaamheden’ 2,6 miljoen euro hebben ontvangen op een privévennootschap, vermoedelijk van derden. En dat terwijl hij in die tijd als bestuurder op de loonlijst van Econcern stond.

Onzakelijk

Eind 2008 moest Berkhout bij het bedrijf vertrekken, omdat de raad van commissarissen vond dat hij te eigengereid werkte. Bij zijn vorige werkgever Econosto vertrok hij na een hevige juridische strijd: zijn werkwijze zou ‘onzakelijk’ zijn geweest.

De curatoren van Econcern doen op dit moment onderzoek naar tien ‘ongebruikelijke transacties’ waarbij zowel Berkhout als Lange bij waren betrokken, schrijft het Financieele Dagblad.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.